Bulharský prezident prevzal čestný doktorát PU v Prešove

16.11.2003 Celý región

Čestný titul doctor honoris causa Prešovskej univerzity (PU) prevzal 14. novembra na slávnosti v Prešove prezident Bulharskej republiky Georgi Parvanov. Na s...
Čestný titul doctor honoris causa Prešovskej univerzity (PU) prevzal 14. novembra na slávnosti v Prešove prezident Bulharskej republiky Georgi Parvanov. Na slávnostnom akte sa zúčastnil prezident SR Rudolf Schuster.

Vedecká rada PU v Prešove rozhodla o udelení čestného doktorátu Parvanovi na svojom zasadnutí 3. novembra t. r. Ocenila jeho zásluhy o rozvoj historických vied, medzinárodnú spoluprácu a všestranné pozdvihnutie vzťahov medzi SR a Bulharskom.
Bulharský prezident v poďakovaní za ocenenie svojej práce profesionálneho historika uviedol, že potenciálne možnosti vývoja bilaterálnej spolupráce sú značne väčšie, ako je jej reálny stav. Podľa neho možno sa pritom \"oprieť o pozitívne a plodné tradície našich vzájomných vzťahov\". V príhovore sa vyznal zo svojho vrelého vzťahu k tvorcovi modernej slavistiky Pavlovi Jozefovi Šafárikovi.
Vedecká rada PU rozhodla takisto o udelení Zlatej medaily PU prezidentovi SR na znak jeho \"mimoriadnych zásluh o rozvoj a budovanie vedy a vysokoškolského vzdelávania v SR, za jeho osobný podiel a starostlivosť o formovanie výskumného a edukačného priestoru v regióne východného Slovenska\". Medailu mu odovzdal rektor PU František Mihina.
Najvyšší predstavitelia SR a Bulharska po prechádzke historickým centrom absolvovali slávnostný obed v hoteli Dukla, podávaný prezidentom SR.
Po jeho skončení sa hlavy oboch štátov so svojimi sprievodmi presunuli do Košíc.

(jj)
 

Vyberte región